Hur länge pågick egentligen hjärnkirurgi inom psykiatrins väggar?

2011-09-06 @ 00:33:50

Vi har tidigare utlovat lite mer bakgrundsfakta om psykiatrin i Sverige.

Ulleråker är just nu vårat stora projekt, dessutom så står Beckomberga högt upp på våran "to do list"
Det är några av sveriges största psykiatriska anläggningar. Det mesta som hände inom mentalsjukhusens väggar i sveriga förr i tiden har stannat där, men själv klart jobbar vi på fler en ett sätt på och få fram lite mer fakta om dessa händelser.

Lite lyckas alltid slinka ut.  ;)

Lobotomin var ett stort medieälskat ämne när det infördes i sverige på 1930 talet om jag inte missminner mig. För er som inte är helt hundra på vad lobotomin innebar så var det alltså en slags hjärnoperation där de "skar av nervbanor från pannloben till djupare liggande regioner i hjärnan som är centrum för känslolivet".

Tanken var att de skulle dämpa ångest och oro hos de sjuka individerna, men ,som de flesta idag nog förstår, så lämnades personerna i frågan i ett tillstånd av apati.
Om vi blandar en lobotomerad person med rabies så har vi förmodligen en varelse som liknar dagens filmatiserade Zombies.
För levande döda var precis vad patienterna blev, eller i alla fall de som överlevde.

"Var sjätte dog efter lobotomi!" SvD Nyheter.

4500 människor han bli lobotomerade innan det avskaffades runt 1960. Sverige var därmed ett av de länder med flest utförda lobotomier.

4500... Det är ganska mycket på trettio år med tanke på det vi läste i ett av Kimmy's tidigare inlägg. Det påstods  somsagt på 1950 talet att det inte fanns några mentaltsjuka människor i sverige.



Det skulle i och försig inte vara så farligt om det tog slut där.
Men det som svenska psykiatrin gjorde var att hitta en annan slags hjärnkirurgi med samma syfta, denna kallades för kapsulotomi - den modernare formen av lobotomi.




Det dog visserligen inga, eller möjligen ytterst få inom den kirurgin. Men starka personlighetsändringar visades bara månader efter operationerna. Tex så var det en man som inte var sexuellt våldsbenägen, men 5 månader efter operationen så våldtog han en kvinna och försökte våldta en annan.


Det absolut värsta med det här, är det faktum att den typen av operationer pågick lagligt på vissa mentalsjukhus ända in på 1990 talet, bara ett tiotal år tillbaka. Och som med det mesta annat inom psykiatrin så pågick det förmodligen olagligt även efteråt inom psykiatrins väggar, men det kan vi så klart bara spekulera om, än så länge.



/ Tammy

Kommentarer

Postat av: Erik

Hej, kul att ni intresserar er för Ulleråker och psykiatrins historia. Jag gör typ samma på min blogg Ullerkråkor. Om ni råkar hitta en karta över kulverten vore det jättefint om ni kunde skicka den till mig :)



För övrigt kan jag delge att höghuset och dess flyglar inte är fullständigt övergivna. Bl a polisen och försvarsmakten tränar hundar där till och från - åtminstone en gång nu i september. Kanske därför ni hittade en jacka.

2011-09-23 @ 00:51:00
URL: http://ullerkrakor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback