Ulleråkers Bakgrund

2011-09-05 @ 13:53:06
Hej alla Nyfikna därute.
Jag vet att det finns en del som väntar på att vi ska lägga upp bild
och text från våra UE från i Fredags. Men som jag sa tidigare så kommer
vi först ge er information om ställena vi varit på (om vi kan) så ni kan få
en bättre uppfattning och mer känsla när ni ser på bilderna.
Jag har försökt luska fram information om Ulleråker, men dock är det svårt
att få tag i de dåliga bitarna, och de är ju de man vill veta, vad som egentligen
hände på ett av sveriges största mentalsjukhus genom tiderna.

Ulleråker, var fram till 1980-talet helt och hållet ett sjukhusområde med ett av landets största mentalsjukhus. Namnet Ulleråkers sjukhus tillkom 1931 när sjukhuset blev ett statligt sinnessjukhus för Uppsala och Stockholms län med 1250 vårdplatser. På 1970-talet hade antalet vårdplatser ökat till 1400.

"Mentalsjukhusen hade synnerligen dåligt rykte. Med all rätt.

1800-talet behandlades de fastkedjade patienterna under närmast tortyrliknande former.

Svältkurer, tolv timmar i iskallt vatten och inympande av skabb var populära behandlingar. Prygel tillhörde rutinerna."  Så skrev aftonbladet om de svenska Mentalsjukhusen om den tid då sverige lade ner alla mentalsjukhus med förklaringen; "Det finns inga psykiskt sjuka i Sverige". Under den tiden dog flera tusentals Psykiskt sjuka som inte visste hur de skulle klara sig ute i samhället.

 

"

I slutet av 1920-talet började psykiatrin så sakteliga att integreras i den allmänna sjukvården. Men egentligen förändrades inget i sak.

De traditionella mentalsjukhusen, placerade i slottsliknande byggnader utanför städerna, bestod.

Det handlade om massförvaring - inte om vård. Metoderna som användes, exempelvis lobotomi, stympade människor för livet.

- Det var en mer eller mindre humanitär förvaring utanför den reguljära sjukvården. Dårhusen blev sinnesjukhus och senare mentalsjukhus, men det var i realiteten endast namnbyten på samma företeelse, säger Jan-Otto Ottosson, professor i psykiatri och författare till boken "Psykiatrin i Sverige".

- Egentligen fanns det ingen psykiatrisk behandling i Sverige före 1950."

källa: Aftonbladet.


Det ska även finnas, i den byggnaden vi var inne i, rum med försöksdjur, i den delen där det fortfarande är aktivitet. Vi har dock inte varit inne i den delen, när vi var där gick ett högt alarm igång,och vi var tvungna att lägga benen på ryggen och springa ut därifrån. Men då var vi, troligtvis högst upp i den delen av byggnaden där det fortfarande ska va igång. Dock var det helt nedlagt där vi var. Men eftersom alarmet gick så lär det vara en säkerhetsgrej för att man inte ska kunna ta sig in i de korridorerna och våningar där de är igång. Vi ska dock dit igen och försöka ta reda på mer. Dock ska vi då undvika den korridoren. Alarmet ljuder högt kan jag lova. När vi äntligen hade tagit oss ut, efter att ha sprungit fel, så hörde vi larmet ända ut på en närliggande parkering.
Så på ett sett är det bra, nu vet vi hur det låter om alarmet går igång.
Huset vi var inne i byggdes förövrigt 1967. men den östra flygeln byggdes till några år senare, 1974.

På bild: Höghuset i ulleråker. I den bygnaden var vi.

"I slutet på 80-talet ringde det en kvinna till mig som berättade en sällsam historia. .... Vid Sundby sjukhus, Ulleråker, Västra Mark och S:t Sigfrids sjukhus i Växjö och ... patienten här som de tog ut för den hemska pentrezol-chock-behandlingen"

Källa: En länk som de ej gick att klicka vidare på. Men texten säger ju det mesta. Det var ett mentalsjukhus som alla andra på den gamla tiden. Men orättvisa behandlingar, hemska saker personalen/läkarna gjorde med patienterna..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback